Gépjárművásárlási hitel

Autót szeretnék
vásárolni

Gépjármű hitel és lízing
konstrukció

Bővebben
Gyorshitel meglévő gépjárműre

Gyorshitel
saját autóra

Gyorshitel, gyorskölcsön saját
tulajdonú gépjárműre

Bővebben
Gépjármű hitel kalkulátor

Hitel
kalkulátor

Kiszámoljuk havi
törlesztőrészletét

Bővebben

A gépjármű piac helyzete Közép-Európában


Az elmúlt évek folyamán az Európai Unió tagállamai közül Romániában nőtt leggyorsabban az új járművek értékesítése. Összesen 312.532 új gépkocsit adtak el 2007-ben, ami 2006-hoz képest 26,3%-os növekedésnek felel meg.

A növekedést Románia EU-tagállamként eltöltött első évének, illetve a bővülő fogyasztásnak tudták be. Az elmúlt évben azonban a használt autó behozatal emelkedése és a közelmúlt gépjármű hitel korlátozásai változásokat indítottak el a gépkocsi piacon. Az új feltételek stagnáláshoz, sőt, az új autó értékesítés visszaeséséhez vezettek. A tendencia ellensúlyozása érdekében a román kormány a 2.000 cm3-nél kisebb motorral szerelt, az Euro 4 normákat teljesítő autók esetén jóváhagyta a szennyezési adó 2009. december 31-ig tartó felfüggesztését. A gépjármű ipar képviselői úgy gondolják, hogy az autóértékesítésre leginkább negatívan ható fő tényező a pénzügyi válság járműhitelezésre gyakorolt hatása volt, hiszen például a Dacia autóinak hozzávetőlegesen 60%-át hitelre, vagy lízingre vásárolják.

Becslések szerint a román gépjármű ipari piac az eladások további csökkenésével fog szembesülni a következő két év folyamán. Oroszországban, Lengyelországban, Csehországban és Szlovákiában az elmúlt kilenc hónapban az új autó eladások és az új autó hitel felvétel emelkedéséről számoltak be, amely elsősorban a GDP erőteljes növekedéséből fakadt. Az értékesítési trend az év közepén kezdett megfordulni, amikor a piacokon megjelentek a globális gazdasági lelassulás jelei. Az árfolyam ingadozások és a hitellehetőségek elérhetőségével kapcsolatos problémák voltak a piacokat befolyásoló legfőbb tényezők. A vásárlók azt tapasztalják, hogy egyre nehezebben kapnak autóhitelt – a bankok által elutasított autóhitel kérelmek száma élesen emelkedik, míg azok, akik kapnának ugyan hitelt, nagyobb kezdőrészletet és magasabb kamatot kénytelenek kifizetni.

Az autókereskedők többsége úgy gondolta, csekély remény van arra, hogy 2009-ben növeljék eladásaikat. A bankok szigorítják gépjármű hitel folyósítási feltételeiket és a vásárlók is nagyon óvatosak. Lengyelországban arra számítanak, hogy jelentősen csökken a bankok hitelezése. A legnagyobb bizonytalanságot ezekben az országokban továbbra is a devizaárfolyamok jelentik, hiszen a kelet-európai országok többsége még mindig nem az Eurózóna része, volatilitásuk pedig megbízhatatlanná teszi az előrejelzéseket. A helyzet ezen kívül nagy mértékben függ attól is, hogy vajon sikerül-e helyreállítani a vásárlói bizalmat. A KKE piacokon tapasztalt események ellenére az új autók értékesítésében hosszabb távon fenn kell, hogy maradjon a felívelő tendencia az első autót vásárlók magas száma, illetve a nyugat-európainál magasabb gazdasági növekedés miatt.További hírek, információk,érdekességek »

 

Gépjármű hitel online Gépjármű hitel Gyorshitel készpénzben Gyorshitel saját autóra Autóhitel menüpont Autóhitel kalkulátor Gépjármű biztosítás Gépjármű biztosítás