Gépjárművásárlási hitel

Autót szeretnék
vásárolni

Gépjármű hitel és lízing
konstrukció

Bővebben
Gyorshitel meglévő gépjárműre

Gyorshitel
saját autóra

Gyorshitel, gyorskölcsön saját
tulajdonú gépjárműre

Bővebben
Gépjármű hitel kalkulátor

Hitel
kalkulátor

Kiszámoljuk havi
törlesztőrészletét

Bővebben

Mégis maradhat az önerő nélküli autóhitel


A nagy gazdasági világválság nem csak az ingatlanpiacra, hanem az autópiacra is rányomta bélyegét. Ennek következtében ezen területen is jelentősen szigorodtak a gépjármű hitelezés és ezáltal a gépjárműhöz jutás feltételei.

Mostantól forintlízing esetében a személygépkocsi piaci értékének minimum 20%-át, eurónál 35%-át, míg egyéb deviza esetén a piaci érték felét kell készpénzben kifizetni. Ez pedig jelentősen visszavetheti az autóvásárlást, ugyanis kevesen tudnak ekkora önrésszel autót venni. A tavalyi év végén kiadott kormányrendelet értelmében változtak a gépjármű-hitelezés szabályai is. A vásárlásra nyújtott gépjármű hitel futamideje innentől kezdve nem lehet hosszabb 7 évnél. Forinthitelnél a hitel nem lehet több a jármű piaci értékének 75%-nál, euróhitelnél a 60%-nál, egyéb devizánál pedig a 45%-nál. Lízingelésnél 80%, 65% és 50% az irányadó számok.

A használtautó-piac viszont egyfajta kibúvót jelenthet. A jogszabály ugyanis azt mondja ki, hogy az autó piaci értékének valamekkora százalékánál nem lehet nagyobb a hitel. A piaci értéknél azonban elég nagy lehet a szórás. Ezt ugyanis az Eurotax katalógus alapján határozzák meg, itt azonban különböző korrekciós tényezőket figyelembe véve akár 40%-os eltérés is lehet azonos évjáratú modelleknél. Így a papíron 20%-os önrész a gyakorlatban simán lehet 10 vagy akár 0%-os.

Vegyünk egy példát! Az autó 1.000.000 Ft-ba kerül, a hitelhez pedig minimum 200.000 Ft önrész kellene. Az adásvételi szerződésre 1.200.000 Ft-ot írnak, ennek a 20%-a 240.000 Ft, vagyis a bank átutal 960.000 Ft-ot, a vevő kifizet 40.000 Ft-ot készpénzben a kereskedőnek, és minimális önrésszel jutott az autóhoz. Ezt azért tudják megtenni a kereskedők, mert ellentétben a lakáshitelekkel, amikor a bank az értékbecslővel megnézeti az adott ingatlant a finanszírozók nem látják az autót.

A használt autós hirdetéseket böngészve egy másik érdekes jelenség: akadnak olyan hirdetések, amelyeknél a feltüntetett ár csak hitellel vásárlás esetén érvényes, készpénzes vásárlásnál viszont felárat számolnak fel a kereskedők. A jelenségnek az az oka, hogy a hitelt közvetítő autókereskedő jutalékot kap, és ezt az összeget tekinti a saját árrésének.

Az új szabályozásoknak köszönhetően tehát olcsóbb lett a gépjármű lízing, mint a hitel, többek között a fogyasztók számára előírt kötelező fedezet arányának csökkenése miatt. Ezáltal a pénzintézetek is csökkenthetik az árakat, aminek eredményeként vélhetően a válságból kifelé haladva folyamatosan nő majd ezen konstrukciók aránya.További hírek, információk,érdekességek »

 

Gépjármű hitel online Gépjármű hitel Gyorshitel készpénzben Gyorshitel saját autóra Autóhitel menüpont Autóhitel kalkulátor Gépjármű biztosítás Gépjármű biztosítás