Gépjárművásárlási hitel

Autót szeretnék
vásárolni

Gépjármű hitel és lízing
konstrukció

Bővebben
Gyorshitel meglévő gépjárműre

Gyorshitel
saját autóra

Gyorshitel, gyorskölcsön saját
tulajdonú gépjárműre

Bővebben
Gépjármű hitel kalkulátor

Hitel
kalkulátor

Kiszámoljuk havi
törlesztőrészletét

Bővebben

Kezességvállalás a gépjárművek finanszírozásában


A kezesség egy kötelesség. Kezesként kötelezettséget vállalunk, hogy a szerződésben kikötött dolgot az adós helyett szükség esetén teljesítjük. Amennyiben szükséges, a finanszírozó cég kikötheti kezesség szükségességét, általában ez akkor fordulhat elő, ha a finanszírozó cég nem biztos benne, hogy az adós 100%-osan fizetőképes lesz.

Így biztosítékként kérhet egy kezest, de akár többet is. Ha a kötelezett nem teljesít időben, a kezesen (vagy kezeseken) behajtható a tartozás összege. A kezességi szerződés ugyanúgy írásbeli formában jöhet csak létre, mint az adósé. Szóbeli kezesség nem létezik. Kétféle kezességet különbeztetünk meg: sortartásos és készfizető. A sorstartásos kezesség esetén akkor kérheti a finanszírozó a kezestől a tartozás rendezését, ha az adóstól nem tudja behajtani. Készfizető kezesség esetén a kezes nem élhet semmilyen ellenvetéssel az adós fizetőképességét illetően, köteles ő fizetni helyette. (a banknak tehát nem kötelessége utánajárni, hogy az adós miért fizetésképtelen, vagy egyáltalán tényleg az e, hanem követelésével rögtön a kezes felé fordulhat). Kezesként bevonható természetes személy és jogi személyiséggel rendelkező (pl. Kft.), illetve jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok (pl. Bt.). Autófinanszírozás esetében kizárólag készfizető kezességet kötnek, azaz az egyszerű kezességvállalás nem jellemző. Ha a gépkocsi finanszírozási szerződés adósa nem tud eleget tenni kötelezettségeinek, akkor a finanszírozó közvetlenül szólítja fel fizetésre a készfizető kezest. Vannak olyan esetek is, hogy az adós tudna fizetni, csak nem akar. Sajnos ilyenkor nem érvelhetünk a bank felé semmivel, mert aki elvállalta a készfizető kezességet, annak minden esetben teljesíteni kell az adós helyett. Jobbik eset az, ha a kezes valamilyen úton-módon rá tudja venni az adóst, hogy működjön együtt a hitelintézettel, és mielőbb teljesítsen felé, így a kezesnek nem, vagy kevesebbet szükséges teljesítenie helyette. Minden esetben meggondolandó, hogy vállaljunk e kezességet akár családtagunknak, akár közeli ismerősöknek.További hírek, információk,érdekességek »

 

Gépjármű hitel online Gépjármű hitel Gyorshitel készpénzben Gyorshitel saját autóra Autóhitel menüpont Autóhitel kalkulátor Gépjármű biztosítás Gépjármű biztosítás