Gépjárművásárlási hitel

Autót szeretnék
vásárolni

Gépjármű hitel és lízing
konstrukció

Bővebben
Gyorshitel meglévő gépjárműre

Gyorshitel
saját autóra

Gyorshitel, gyorskölcsön saját
tulajdonú gépjárműre

Bővebben
Gépjármű hitel kalkulátor

Hitel
kalkulátor

Kiszámoljuk havi
törlesztőrészletét

Bővebben

Deviza vagy forint alapú gépjármű hitelt?


Előnyök és kockázatok... Sokan úgy döntenek, hogy devizahitelt vesznek fel, azaz nem forintban, hanem más ország pénznemében határozza meg a bank a felvett gépjármű kölcsön összegét. Legtöbbször ez euró vagy svájci frank szokott lenni, de ritkán lehet USA-dollár is.

Sajnos a Magyar Nemzeti Bank alapkamata jóval magasabb, mint például a Svájci Nemzeti Banké vagy az Európai Központi Bank alapkamata. Ez a legfőbb oka annak, hogy az emberek inkább ezt a lehetőséget választják. Természetesen ennek is megvannak a maga kockázatai. Ha az adott külföldi bank emeli kamatát, az hatással lesz a magyarországi ügyfelekre is. Emellett ott van még az árfolyamkockázat, hiszen a bank is az éppen aktuális árfolyamon váltja át forintra a devizát, ezért ha ez változik, természetesen a gépjármű hitel törlesztőrészlete is ehhez fog igazodni. Ez pontosan úgy zajlik, hogy a bank a vételi árfolyamot veszi figyelembe, mintha megvenné az összeget az ügyféltől, majd ezután ennek ellenértékét forintban fizeti vissza. A törlesztéskor viszont pont fordítva történik mindez, az ügyfél az eladási áron szolgáltatja vissza a pénzt.

Egyes járműhiteleknél egy bizonyos árfolyamsávon belül fix marad a törlesztőrészlet, a bank garanciát ad erre, vagyis a visszafizetendő összeg nem változik. Persze abban az esetben, ha kilép a meghatározott sávból, akkor már itt is változik az eredeti havi részlet. Bizonyos esetekben meggondolhatjuk magunkat és átválthatjuk forintra hitelünket. De ezt csak egyszer tehetjük meg a futamidő alatt. Így megszűnik az árfolyamkockázat, viszont megnövekszik törlesztőrészletünk. A fix hiteleknél a futamidő növekszik, azaz ugyanazt az összeget hosszabb ideig kell fizetnünk, ha árfolyamváltozás következik be.

Még egy lehetőség, ha devizában törlesztjük a felvett kölcsönt, ebben az esetben abszolút nem kell az árfolyamváltozáson aggódnunk. Viszont ezt csak akkor tehetjük meg, ha van devizánk, amiből törleszthetünk. Teljesen más lesz a helyzet, ha bevezetik Magyarországon az eurot. Ebben az esetben nem kell tovább foglalkoznunk az átváltással és az ezzel járó költségekkel sem. Sajnos ez nem garancia arra, hogy jól fogunk járni. Két dolog van, amit előre nem tudhatunk. Törlesztőrészletünket a csatlakozási árfolyam fogja meghatározni. Ha ez alacsonyabb annál az árfolyamnál, amely a gépkocsi hitel felvétel időpontjában volt, akkor megnyugodhatunk. Ellenkező esetben viszont még nagyobb költségekre számíthatunk. A másik, ami befolyásolja majd helyzetünket az euróövezet kamatszintje. Ez is kétesélyes, hiszen ha növekedni fog, akkor hitelünk és maga a kamat is drágulni fog, ellenkező esetben járunk csak jól. A hitelintézet általában évente vagy félévente felülvizsgálja a kamatlábat, majd ezt közzéteszi kondíciós listáján és módosítja. Ehhez igazodva új törlesztőrészleteket állapítanak meg. Az ügyfél kiválaszthatja, hogy mennyi ideig legyen fix a hitel kamata. Ez a kamatperiódus lehet három vagy hat hónapos, egy, de akár öt éves is. Miután a szerződő felek megegyeztek ebben, ezt rögzítik a szerződésben is.

A törlesztőrészlet kiszámítására kétféle módszert szoktak alkalmazni a bankok. Az annuitás számítás módszere alatt azt értjük, hogy az euro hitel havi összege nem változik egy ügyleti éven belül, viszont eltérő devizanem esetén nem marad ugyanaz az összeg.

Másik módszer a lineáris törlesztési mód, melynél a devizaalapú gépjármű hitel havi összege általában csökken, ahogy közeledik a futamidő vége. Ritkán az ellenkezője is megtörténhet, de ez csak abban az esetben, ha nagymértékű kamatemelkedés következik be, mely inkább a futamidő elején jellemző. Összességében megállapíthatjuk, hogy a devizahitel sok előnnyel jár, de ugyanakkor kockázatot is rejt magában. Ami fontos, hogy jóval kedvezőbb a kamata, kedvezőbb feltételekkel vehetjük fel, sőt, még az ügyintézése is egyszerűbb. Ezen kívül kiegészíthetjük vele államilag támogatott kölcsönünket is.További hírek, információk,érdekességek »

 

Gépjármű hitel online Gépjármű hitel Gyorshitel készpénzben Gyorshitel saját autóra Autóhitel menüpont Autóhitel kalkulátor Gépjármű biztosítás Gépjármű biztosítás