Gépjárművásárlási hitel

Autót szeretnék
vásárolni

Gépjármű hitel és lízing
konstrukció

Bővebben
Gyorshitel meglévő gépjárműre

Gyorshitel
saját autóra

Gyorshitel, gyorskölcsön saját
tulajdonú gépjárműre

Bővebben
Gépjármű hitel kalkulátor

Hitel
kalkulátor

Kiszámoljuk havi
törlesztőrészletét

Bővebben

Az e-útdíj rendszert a személykocsikra nem terjesztik ki


A jövőben is csak a teherautókra vonatkozik az új használatarányos elektronikus útdíj fizetése. Július elsejétől bevezetésre került az elektronikus útdíj fizetési rendszer, amelynek értelmében a 3,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek után a főutakon és a gyorsforgalmi utakon (autópályákon) a megtett úttal arányosan útdíjat kell fizetni.

A szabályozás értelmében ez a jogszabály kimondottan a tehergépjárműket érinti, mégis sokan azt gondolják, hogy már a személygépjárművek után is szükséges fizetni a megtett kilométerek után az e-útdíjat. Ez tévhit, hiszen továbbra is a matricás fizetési mód van érvényben a személygépjárművek esetében, ahol még az autópályára való felhajtás előtt kell a matricát megvásárolni. Ennek a kötelezettségnek, ugyanúgy, ahogyan eddig is, a megszokott helyeken és módokon lehet eleget tenni, változás nélkül. A híresztelések ellenében, melyek szerint a kormány tervezi a személygépkocsik után fizetendő e-útdíj bevezetését, a használatarányos útdíj fizetését, a szaktárca cáfolta a hétfői nap folyamán. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében a következőkről olvashattunk: a rendszer kiterjesztésére abszolút nincs kormányzati szándék, és se ilyen jellegű döntésnek, se döntési előkészületek nem is zajlanak. A technikai lehetősége bár adott, az e-útdíj rendszer akár több járműkategóriát is képes lenne kezelni, ez mégsem valósul meg. Az önkéntes alapon való csatlakozás lehetőségét is csak akkor boncolgatná a minisztérium, ha erre tömeges igény lenne. Bár a ritkán, kisebb távolságokra utazó személygépkocsi vezetőknek akár jobban megérheti a számukra drágább átalány helyett a díjköteles hálózaton, a megtett kilométerek után fizetni, ami ugyebár kevesebbre jönne ki. A szaktárca közleményében azt is fellelhetjük, hogy a kiterjesztés maximum középtávon, párhuzamosan a már működő e-matricás rendszer fenntartása mellett valósulna meg. A várt bevétel teljesült: milliárdok folytak be az e-útdíj bevezetése óta. Az elmúlt két hétben körülbelül 5 és fél milliárd forintnyi összeg folyt be a használatarányos útdíjból az államkasszába. Az idei bevételre a kormány közel 70 milliárd forinttal számol, ami egy naptári évet nézve 150 milliárd forintot tesz ki. Az ebből származó bevételt az állam a hazai úthálózat fejlesztésére fordítja. Jelen pillanatban országosan 800 értékesítési hely működik, melyeknek száma az év végére megduplázódhat. A legális úthasználatot 16 ellenőrző kapu figyeli, év végéig várhatóan összesen 74 kapu lesz kiépítve az autópálya-kezelő és a rendőrség mobil eszközei mellett.További hírek, információk,érdekességek »

 

Gépjármű hitel online Gépjármű hitel Gyorshitel készpénzben Gyorshitel saját autóra Autóhitel menüpont Autóhitel kalkulátor Gépjármű biztosítás Gépjármű biztosítás