Gépjárművásárlási hitel

Autót szeretnék
vásárolni

Gépjármű hitel és lízing
konstrukció

Bővebben
Gyorshitel meglévő gépjárműre

Gyorshitel
saját autóra

Gyorshitel, gyorskölcsön saját
tulajdonú gépjárműre

Bővebben
Gépjármű hitel kalkulátor

Hitel
kalkulátor

Kiszámoljuk havi
törlesztőrészletét

Bővebben

A nemzeti mobilfizetési rendszer bemutatása


A magyar Országgyűlés 2011. decemberében fogadta el az Nmftv-t. A törvény fő célja, hogy egységes állami platformot hozzon létre az egyes közszolgáltatások (tehát alapvetően nem profit orientált szolgáltatások) mobil fizetési rendszeren keresztül történő hazai értékesítéséhez.

A mobil fizetési rendszer törvényi fogalma alapján az egységesítés a szó szerinti mobiltelefonos fizetésen túlmenően magában foglal minden olyan rendszert, ahol a szolgáltatás igénybevételének lehetősége helyhez nem kötött módon, távközlési vagy digitális eszköz, vagy más információtechnológiai eszköz segítségével elektronikus értékesítő rendszer útján is elérhető. A törvény alapján első sorban egyelőre a közlekedési közszolgáltatások, azaz parkolási közszolgáltatás, útdíj illetve használati díjak beszedése, valamint közszolgáltatásként nyújtott helyi és helyközi közúti, vízi és vasúti személyszállítási szolgáltatások tekintetében teszi kötelezővé a szolgáltatás értékesítését a nemzeti mobil fizetési rendszer útján. 2013. szeptember 30-ától a parkolási díjak és az úthasználati díjak mobil fizetésére kizárólag a nemzeti mobil fizetési rendszer útján lesz lehetőség, a rendszernek akkortól kell működnie. A Kormány a nemzeti mobil fizetési szervezetként a kizárólagos állami tulajdonú NEMOFI Zrt.-t jelölte ki.

Az egységesítés indoka, hogy Magyarországon a mobil fizetés egy szigetszerűen működő (pl. az egyik legnagyobb szolgáltatónak tekinthető EME Zrt. a mobilparkolásban érintett kb. 50 település közül 21 városban van jelen), lassan fejlődő üzletág. Elmondható, hogy az egyes mobil fizetési szolgáltatások árai nagyon hasonlóan alakultak a különböző szolgáltatóknál, amely nem szolgálja sem a versenyt, sem a fogyasztók érdekeit. Általánosságban a mobilszolgáltatók versenykorlátozó hozzáállását hivatott megtörni az Európai Bizottság átlátható ÁSZF és fokozatos roaming díjak csökkentését célzó intézkedései. A nemzeti mobil fizetési szervezet a díjak szabályozása mellett a mobil fizetési rendszerek és szolgáltatások tekintetében is egységességet teremt. A nemzeti mobil fizetési szervezet valamennyi ügyfél számára az ország teljes területén azonos feltételekkel biztosítja majd az érintett közszolgáltatások értékesítését a nemzeti mobil fizetési rendszer működtetésével. Mindennek az alapja, hogy az érintett közszolgáltatások tekintetében a mobilfizetési rendszeren keresztüli értékesítés a NEMOFI Zrt. kizárólagos joga a törvény alapján. Az állam kizárólagos joga az említett közlekedési közszolgáltatásokon túl kiterjed még egyéb állami vagy önkormányzati szolgáltatásokra, azonban e szolgáltatások nyújtóinak a csatlakozás még nem kötelező. Mivel a nemzeti mobilfizetési rendszer kiépítése és működtetése kizárólagos állami feladat, a nemzeti fejlesztési miniszter a feladat ellátására a nemzeti mobil fizetési szervezettel közszolgáltatási szerződést köt. A szervezet bevételét a közszolgáltatások nyújtóitól kapott továbbértékesítési árrés, valamint az ügyfelektől kapott –meghatározott mértékű- kényelmi díj adja. A nemzeti mobilfizetési rendszer használatakor fizetendő kényelmi díj szolgáltatástól függően 50-100 Ft, amely azonban elmaradt a jelenlegi szolgáltatók által alkalmazott díjjaktól. A nemzeti mobilfizetési rendszer előnye a már meglévő szolgáltatásokhoz képest, hogy képes lesz a fizetésen kívül olyan további emeltszintű szolgáltatásokat is biztosítani, amely a rendszeren keresztül értékesített szolgáltatásokhoz kapcsolódik.

A nemzeti mobil fizetési rendszer alkalmazza majd a már bevált mobil fizetési módokat, azaz a szolgáltatásokat SMS-el, vagy a telefonhívással, valamint okostelefon használata esetén ingyenes mobilfizetési alkalmazás letöltésével lehet majd a mobilvásárlást intézni. A szolgáltatások bármilyen típusú és tudású mobiltelefonról elérhetőek lesznek. A rendszer emellett internetes felületről is elérhető lesz, amely az ügyfelek részére kényelmes ügyfélszolgálatot biztosít, az ügyfelek személyes oldalukon keresztül intézhetik ügyeiket, követhetik a vásárlásaikat, panaszaikat gyorsan kezelik. Az egységesítéssel létrejövő további kényelmi és emeltszintű szolgáltatások hozzájárulnak a rendszer méretéből fakadó méretgazdaságosság mellett a hatékony működtetéshez és fejlesztéshez. Az egységes rendszer bevezetése gyorsítja a mobil értékesítés bevezetését a személyszállítási szegmensbe is, ezáltal nemcsak az igénybe vevők elégedettsége növekszik, de a közpénzek hatékony felhasználásának ellenőrzése is jelentősen javulhat. A rövidtávú profilszélesítés érdekében 2012-ben miniszteri biztos segítette a nemzeti mobil fizetési rendszer és a Nemzeti Elektronikus Jegyrendszer fejlesztése közötti összhangot, amely teljes körűen átjárható jegy- és bérletvásárlási lehetőséget biztosít majd a közösségi közlekedésben.

Elmondható tehát, hogy a nemzeti mobil fizetési szervezet tehát sokkal szélesebb körben látja majd el feladatát, mint a jelenlegi szolgáltatók, hiszen országos, és önkormányzati rendszereket is kell tudnia szolgálni. A NEMOFI Zrt. új ügyfélszolgálati csatornákat üzemel majd be, és egységes elvek mentén kezeli a pénzek elszámolását, az átláthatóbb működés érdekében. A NEMOFI Zrt. a jövőben olyan új szolgáltatásokat kíván bevezetni, melyek messze túllépnek az egyszerű behívásos, vagy SMS küldéses rendszeren. Az új mobil alkalmazások olyan összetett szolgáltatások igénybevételét is lehetővé fogják tenni, amelyek jelenlegi technológiákkal nem kezelhetők. Ezek a fejlesztések olyan további ügyfeleket fognak a rendszerbe csábítani, akik eddig nem voltak potenciális felhasználók (pl. mert nincs autójuk, amelyre a jelenlegi parkolási és autópálya matrica rendszerek épülnek). A NEMOFI Zrt. a partneri kapcsolatokat a külföldi mobilfizetési partnerekre is ki kívánja terjeszteni, amely révén az országban tartózkodó külföldiek, turisták számára is elérhetővé teszi a mobilfizetést, ezzel is növelve a rendszerbe kapcsolatható potenciális igénybevevők számát.További hírek, információk,érdekességek »

 

Gépjármű hitel online Gépjármű hitel Gyorshitel készpénzben Gyorshitel saját autóra Autóhitel menüpont Autóhitel kalkulátor Gépjármű biztosítás Gépjármű biztosítás