Gépjárművásárlási hitel

Autót szeretnék
vásárolni

Gépjármű hitel és lízing
konstrukció

Bővebben
Gyorshitel meglévő gépjárműre

Gyorshitel
saját autóra

Gyorshitel, gyorskölcsön saját
tulajdonú gépjárműre

Bővebben
Gépjármű hitel kalkulátor

Hitel
kalkulátor

Kiszámoljuk havi
törlesztőrészletét

Bővebben

Mi újság a gépjárműhitelek piacán?


A 2010-es év komoly változások tanúja volt, noha még csak a március vége van. Az autópiac és az autóhitel piac válságos helyzetére azonban muszáj volt reagálni valamit a bankoknak is a nagy állami és autógyári akciók után, amelyek azt célozták, hogy az autóipar talpra tudjon állni.

Egy megoldás van válságos időkben – gondolhatja a gyanútlan vásárlójelölt, mégpedig az, hogy az autógyárak árat csökkentenek. Mi mással lehetne ösztönözni az embereket arra, hogy autót vegyenek? Az autógyártók sokat panaszkodnak, hogy veszteségesek, és nem megy a bolt, de valójában néhány kivételtől eltekintve az autógyárak idáig csak profitáltak abból, hogy mi, lakossági ügyfelek, vagy éppen a cégek egyre és egyre több autót vettek. Külön figyelmet érdemel, hogy még egy olyan tartós fogyasztási cikkből is, mint amilyen az autó, egyre több fogyott az évek folyamán. Ez azt jelenti, hogy szinte mindenki vett autót, akinek volt egy kis megtakarított pénze, sőt egyes családokban nem ritka a két vagy akár három autó. Ezt a tendenciát nem lehetett fenntartani, hiszen egy bizonyos szint fölött már egyszerűen nem lehet több járművet eladni, mert nincs kinek. Mindenki megvette az autóját, aki akarta, és az emberek nem cserélgetik a járműveiket úgy, mint a ruháikat, ez nyilvánvaló. Gondoljuk mi. Az egyre jobb eladási mutatók bűvöletében élő autógyárak azonban nem így gondolták. Mindenhol kiadták a jelszót, hogy egyre több autót kell eladni.

Aztán beütött a válság, és a piac megtisztult: egyes márkák és gyárak megszűntek, nagy konglomerátumok jöttek létre, csökkentették a termelést. Hogy ez jó-e vagy nem, tehát: valójában annyi autóra van-e szükség, amennyi most fogy, vagy annyira, amennyi még 2008-ban fogyott, a válság előtt, azt valószínűleg senki sem tudja. Lehet, hogy a válasz valahol középen van. Ma azok sem vesznek autót valamilyen félelemtől hajtva, akik ezt megtehetnék, tehát a kereslet pénzügyi problémák miatt nem nő, mert valójában a természetes kereslet nagyobb lenne.

De mi köze ennek a hitelekhez? Az, hogy amikor egy bizonyos ipar bajba kerül, akkor minden szereplő, aki érintett vagy akár ebből az iparágból él, szintén lépni kényszerül. Az autók árát nem csak a gyártók határozzák meg, hanem a kereskedők is ráteszik a maguk hasznát, és ha banki hitelre vesszük meg az autót, akkor még a bank haszna is a mi fizetnivalónk. Az autógyárak kisebb árréssel adják az autóikat, akkor a bankoknak is csökkenteni kell a hasznukon (amely még a válság évében is nőtt – nevetséges…). Milyen lépéseket hoztak tehát a bankok az autóhitelek beindítására?

A legfontosabb, hogy a legjobb hitelek köréből kikerültek a svájci frank alapú autókölcsönök. Ezek jelenleg a frank árfolyama miatt igen drágák lennének, tehát szinte elérhetetlenek, vagy, ha mégis kínál valamely pénzintézet frank alapú autóhitelt vagy lízingelési lehetőséget, akkor olyan önerőt kérnek, amilyet épeszű ember nem fizet ki, mert egy kis spórolással inkább megveszi készpénzre a járművet.

Az önerő körül is sok fontos változás történt: míg eddig 20-25%-ot kértek a bankok, addig ez ma a kedvező kamatú euró alapú kölcsönöknél felmehet akár 40%-ra is, és ez még mindig nem rossz az előbbiek fényében.

Szintén nagyon lényeges változás, hogy a banki gyakorlatból úgy tűnik, a lakossági és céges ügyfeleket arra próbálják rászorítani, inkább lízingeljenek, mint autóhitelt vegyenek fel. Hogy miért? Mert a bankok így tudnak védekezni az ellen, hogy a sorba összedőlő hitelek maguk alá temessék az autóhitelezési üzletágukat. Ha ugyanis egy autóra hitelt adnak, akkor az az adós tulajdona, és a pénzt fizeti vissza. A kocsival szinte azt csinál, amit akar, nem fizetés esetén is nehéz visszavenni. Ha azonban az autó vásárlója autólízinget választ, akkor a kocsi a bank (vagy a lízingcég) tulajdonát fogja képezni. Tehát: ha az adós nem fizet, a bank különösebb sallangok nélkül egyszerűen visszaveszi az autót, és a procedúra már le is zárult.További hírek, információk,érdekességek »

 

Gépjármű hitel online Gépjármű hitel Gyorshitel készpénzben Gyorshitel saját autóra Autóhitel menüpont Autóhitel kalkulátor Gépjármű biztosítás Gépjármű biztosítás